01 borito 1 kulso_KIALLITASMEGNYITONincs szebb dolog annál, amikor egy nemes cél, egy művészeti megnyilvánulás érdekében tervek születnek és azok megvalósítását figyelemmel kísérve az eredmények is mutatják a jó irányba történő haladást, azt ami hátramarad és jelentősen gazdagítja  az elvárt örökséget a művészeti értékek sokasodását.

Néhány évvel előbb történt egy régebbi gondolat megvalósítása, amikor helyesen választott, vagy akár vegyes érzelmeket is tápláló kivitelezése indult annak a hagyománynak, melyet őseink, az elmúlt évtizedek képzőművészei is elindítottak, mert nem tudtak ellenállni a természeti adottságok által nyújtott ajándékoknak. Neveik fennmaradtak múzeumokban, gyűjteményekben, albumokban, a művészettörténet sorai között egyáltalán, mert alkotásaikkal maradandót teremtettek, hozzájárulásukkal és munkájukkal született meg a Nagybányai Festőkolónia, a Nagybányai Iskola, melynek azonban egyik fő helyszíne éppen Felsőbánya volt, a csak ott létező hegyes vidék, a bányászat, a kis házak, az akkori élet megannyi meseszerű valóságapróságaival. Volt egy virágzó időszak a kezdetekkor és az 1920-30-as években, majd lassan folytatódott, végül pedig az idők viszontagságai miatt elcsendesült a művészetek iránti érdeklődés, a művésztevékenység, ami tulajdonképpen hozzájárult a bányavidék híressé tételéhez világszerte.

Megmozdult valami. Elkezdődött egy új folyamat, vagy mondhatni a régi folytatása, amikor már a nagy művekből nem sok maradt helyben, szerte a világon hirdetik már a bányavidék gyönyörű tájait. Festőtáborok alakulnak, évente működnek és képzőművészek látogatják a várost, telepednek le rövidebb-hosszabb időre, hogy mai képeikkel járuljanak hozzá az egykori tevékenység felélesztéséhez.

Ilyenképpen született többek között a “MONTE MEDIO Értékei Egyesület”, melynek keretén belül felkaroltuk ezt a tevékenységet és már 5-ik éve rendezett festőtáborokban született munkákkal állunk a nagyközönség elé és rakjuk azokat albumokba. Az Egyesületnek van egy hátsó gondolata is, visszaadni a városnak, ami jár neki és gyűjteményes kiállításon megmutatni, ami eddig még sohasem sikerült. A cél egy Képgaléria létesítése, ami méltóképpen hordozná a nagy örökséget, a történelmi és kulturális hagyományok megőrzése és bemutatása céljából.

Elérkeztünk a MONTE MEDIO Értékei Egyesület negyedik albumához, melyben két táborozás, a nyári (július 20-30) és az őszi (október 9-15) alkotások kapnak helyet. Két gyönyörű és gazdag  képzőművészeti kibontakozás képei ezek. Alkotóik nagy szakmai ismeretekkel és érzékkel igyekeztek meglátásaikat, inspirációikat átadni a szemlélőnek, a későbbi idők örököseinek. Talán első alkalommal történik a város történetében, hogy a megmaradás gondolatata vezérelje mindazokat, akik alkottak és szerveztek. Egy állandó képgaléria létrehozását szorgalmazzák. Itt, ebben a táborban dolgozó képzőművészeink szép számban voltak jelen az eltelt négy év alatt. Számuk talán meghaladja a harmincat és az ötödik, jubiláris album az egész elmúlt időszak kincsestárát mutathatja meg példaképpen és ösztönzésként a következő évtizedek művészetpártolóinak.

 

A híres Nagybányai Művésztelepet sohasem emlegethetjük egymagában. Felsőbányának elismert szerepe van annak kibontakozásában.

Az itteni magaslatok örökösen megmaradnak a látogató szívében. Ezt a csodálatos lehetőséget használják ki a Felsőbányára kerülő és itt alkotó képzőművészek, akiknek ecsetjei nyomán olyan csodák születtek, melyek Felsőbányát a művészetek útján az egyik legnagyobb, legszebb témakör a tájképfestészet bemutatása közepébe helyezték.

borito kulso 4_e 18Tagadhatatlan, hogy Felsőbánya a Zazar ajándéka. A biblikus hangulatot, melyet az évszázados, terebélyes lombkoronájú gesztenyefák látványa sugallt, már nem lehet megörökíteni. Felsőbánya szétszórt házai, “aranyrögökkel” felszórt kígyózó sikátorai is már a múlt emlékei. A kis “szabadkéményes, kontytetős” bányászházak műemlékekké léptek elő, de már nem-igen léteznek. A valóságban álló hatalmas monumentális műemléképületek, pincelejáratok boltíveivel, magas kapui, vagy éppen a házikó előtt álló fapad még itt-ott létezik.

A Bányahegy meghatározó természeti díszlete a városnak, a Hegyeshegy pompázatos kúpja merészen épül be a városképbe.

Érdekes, hosszú névsort írhatnék mindazokkal, akikre ma is büszkék lehetünk, akik naggyá tették Felsőbányát ecsetjükkel és akiknek képei, sajnos már alig láthatók múzeumokban, vagy magángyűjteményekben. Érdekes és hosszú a névsora azoknak, akik napjainkban teszik azt amit hatalmas festőelődeik tettek és remélem, hogy ez a folyamat továbbhalad és Felsőbányát méltó helyre juttatja és tartja az ország- és a világ híres múzeumaiban, gyűjteményeiben.

További ilyen hozzáállást és ilyen sikeres alkotómunkát kívánok minden képzőművésznek, legyenek az Egyesület táboraiban résztvevők, vagy más rendezvények tagjai a továbbiakban.

Hitter Ferenc

A MONTE MEDIO ÉRTÉKEI Egyesület (MMÉE) festőtábori tevékenységét, a Bethlen Gábor Zrt., a Máramaros Megyei Tanács és a Felsőbányai önkormányzat támogatták.

A katalógus szerkesztését, kiadását Hitter Ferenc végezte.

Activitatea organizatorică a teberelor de pictură al Asociației VALORILE MONTE MEDIO (AVMM) a fost sprijinită de Bethlen Gabor Zrt., Consiliul Județean Maramureș și Consiliul Local Baia Sprie. Redactarea și editarea catalogului a fost realizată de Hitter Ferenc.

 

A MMÉE elnöke – președintele AVMM Hitter Ferenc – tel. +0745-266492, ferenc.hitter@gmail.com, felsobanya.info, info baia sprie.

 

A 2017. nyári tábor (július 20-30) résztvevői:

Participanții la tabăra de vară (20-30 iulie):

 

Ballo Andrea – Szeged, Magyarország, Ungaria

Gonda Zoltán – Debrecen, Magyarország, Ungaria

Kovács Bertalan – Nagybánya, Baia Mare

Kovács Emil Lajos – Szatmárnémeti, Satu Mare

Kopriva Attila – Munkács, Ukrajna, Ukraina

Koter László – Szatmárnémeti, Satu Mare

Lind Erika – Szeged, Magyarország, Ungaria

Mile László – Nagybánya, Baia Mare

Pășcuț Lucia – Nagybánya, Baia Mare

Papiu Greti Adriene – Nagybánya, Baia Mare

Suciu Nicolae – Nagybánya, Baia Mare

Talpos Elizabet – Szatmárnémeti, Satu Mare

 

A 2017. őszi tábor (október 9 – 15) résztvevői:

Participanții la tabăra de toamnă (9-15 octombrie):

 

Koter László – Szatmárnémeti, Satu Mare

Kovács Emil Lajos – Szatmárnémeti, Satu Mare

Les Paul Iosif – Nagybánya, Baia Mare

Mezei András – Nagyvárad,  Oradea

Mile László – Nagybánya, Baia Mare

Modyrka Alina – Szlatina – Ukrajna

Molnár Ibolya – Nyíregyháza, Magyarország, Ungaria

Papiu Greti Adriene – Nagybánya, Baia Mare

Prykop Adrian – Solotvino, Ukraina

Talpos Elizabet – Szatmárnémeti, Satu Mare

Veress Elisabeta – Kapnikbánya, Cavnic